Nieuws-PBCS De Rank leerlingen met hulp van Huntsman voor drie dagen ondernemer

Rozenburg, 13 april 2012 - De afgelopen drie dagen hebben, voor groep 8 van PCBS De Rank in Rozenburg, in het teken gestaan van project BizWorld. In drie dagdelen leerden de leerlingen van groep 8 door middel van een spel een eigen bedrijf opstarten in vriendschaparmbandjes. Huntsman Holland sponsorde het lespakket voor haar adoptieschool en het project wordt mede begeleid door Erik Barents, voormalig directeur van Huntsman. Klinkende namen hadden de bedrijven gekregen: Rossokids, Friendship BV, BFF (wat staat voor Best Friends Forever) en Fantastic Cosmetics. Van algemeen directeur tot design directeur, van financieel directeur tot verkoopdirecteur, iedereen had een rol.

Het project BizWorld brengt op een speelse wijze het bedrijfsleven in het klaslokaal. In een acht uur durende simulatie die wordt geleid door ondernemers, in dit geval Erik Barents en Jaap Ridder, zetten leerlingen in groep 8 van de basisschool hun eigen bedrijf op.

  • De leerlingen leren onder andere wat een bedrijf is, wat aandelen zijn en wat er nodig is om aan geld te komen als je een bedrijf wilt starten. Hun betaalmiddel bestaat uit BizEuro's; er gaat dus geen echt geld in de simulatie om. Op deze wijze leren leerlingen spelenderwijs ondernemen.
  • Ze ontwerpen (in groepjes van zes) hun eigen product (vriendschapsbandjes) en kopen grondstoffen in om het product te maken.
  • Daarna gaan ze met elkaar het product maken en rekenen ze uit wat de kostprijs is van de vriendschapsbandjes.
  • Ze werken aan een reclamecampagne en gaan de producten daadwerkelijk verkopen (de kopers zijn bijvoorbeeld leerlingen uit groep 7). Iedere dag houden ze de financiën in de gaten en hebben ze als doelstelling in de simulatie om winst te maken.
  • BizWorld wordt gespeeld in drie tot vier dagdelen, waarin ze telkens tenminste twee uur werken in hun bedrijf.

Erik Barents: “Het is zo leuk om dit mee te maken en om kinderen spelenderwijs in contact te brengen met het runnen van een eigen bedrijf. Ondernemerschap kan niet vroeg genoeg gestimuleerd worden. Jaap Ridder en ik begeleiden dit project, namens Huntsman en onze Rotary afdeling. Al met al een zeer geslaagd project dat zowel door de klas als deze twee tijdelijk meesters als erg leuk is ervaren.”

 

Voormalig directuer van untsman en tijdelijke leraar Erik barents kijkt toe hoe Fantastic Cosmetics haar waren aan de vrouw brengt

 

Voormalig directeur van Huntsman en tijdelijke leraar Erik Barents kijkt toe hoe Fantastic Cosmetics haar waren aan de vrouw brengt.

 

Back