Nieuws-Port Angels ijveren voor meer vrouwen in de haven
Eind augustus waren ze opeens overal in het nieuws; de Port Angels. Hart van Nederland kwam er zelfs een aantal filmen op ons terrein. Wie? De Port Angels. Een netwerk van vrouwen die allen werkzaam zijn in het Rotterdamse havengebied. En zij zien graag meer vrouwen aan de slag gaan in dat prachtige havengebied, waar wij als Huntsman natuurlijk ook deel van uitmaken. Karin Husmann, directeur van Plant One dat gevestigd is op haventerrein 5210, is één van die Port Angels. Wij vroegen haar naar de achtergrond én de toekomst van de Port Angels.  
 
Hoe zijn de Port Angels ontstaan?
Het is eigenlijk spontaan ontstaan tijdens het Mainport Talenten Diner, georganiseerd door Watertalent. De enthousiaste reacties van aanwezige studenten deed ons beseffen dat ons werkgebied wel wat meer promotie verdiende, met name onder vrouwen. Want vrouwen zijn echt ondervertegenwoordigd in de haven. Daarover zijn we verder gaan praten en gaan kijken hoe we op een informele manier ons steentje kunnen bijdragen. Want we zijn geen vereniging of bedrijf, we hebben geen budget, we doen dit omdat we het leuk en belangrijk vinden. Hier is de LinkedIn groep uit ontstaan en 9 oktober hebben we onze eerste netwerklunch gehad. Laagdrempelige activiteiten waarmee we ons netwerk en het Port Angels netwerk vergroten en waar we nieuwe ideeën op kunnen doen. We willen bedrijven laten zien dat je door je anders te profileren vaak al meer vrouwelijke sollicitanten aantrekt.
 
Is het dan zo erg dat er minder vrouwen werkzaam zijn in zo’n mannenbolwerk als de haven? Mannen ijveren toch ook niet zo zeer voor meer mannen in de zorg?
Misschien zouden die mannen dat wel moeten doen. Maar - dat moet ik er wel bij zeggen - we doen dit niet uit feminisme, die fase is wel geweest. Onderzoek heeft gewoon uitgewezen dat het voor bedrijven goed is om een gemeleerde staf te hebben, bedrijven waar zowel mannen als vrouwen werkzaam zijn presteren beter. Daarnaast krijgen we straks een tekort aan arbeidskrachten als de babyboomers met pensioen gaan, dus die vrouwen heb je als bedrijfsleven gewoon keihard nodig. Maar dan moet je hen wel laten zien dat het leuk is om in dit industriegebied te werken. En dat doen wij.
 
Hoe zie jij de toekomst van de Port Angels?
Ik verwacht dat we nog leuke dingen gaan ondernemen, na de media aandacht eind augustus is ons netwerk flink gegroeid. Maar we hebben geen vast omlijnde doelstelling. Elke vrouw die kiest voor een carrière in de haven of het aan de haven gelegen industriegebied is er één. We zullen regelmatig bijeenkomsten organiseren om hiervoor weer nieuwe ideeën op te doen en om middels ons netwerk vrouwen en bedrijven aan elkaar te koppelen.
Foto's opname Hart van Nederland bij Huntsman:
Take one!
Matty van den Berg, Korrie Louwes en Angenietje Temme,  3 Port Angels in actie.

 

Back